Fyra dagar i Amazonas

Hollis allihopa!

Som rubriken lyder spenderade vi fyra dagar i regnskogen... egentligen är det inte helt sant för dag 1 & 2 spenderade vi även i buss utanför Amazonas från & till Cusco. Men nästan.

Vi blev upphämtade vid vårt hostel kl 06:00 efter en natt utan mycket sömn...antar det är sånt man får räkna med när man delar rum med 12 andra (som tycker högljudda konversationer på flamländska klockan 4 på morgonen är en bra idé). Hur som helst mötte vi på bussen våra 6 medresenärer, vår guide och kock. Vår turistgrupp på 8 bestod av 50% tyskar, 25% amerikaner och 25% svenskar. Det var en mycket trevlig skara resenärer och det var inte tyst särskilt ofta varken i buss eller runt matbordet.

På väg från Cusco till vår första lodge i Manu (området av Amazonas vi besökte) stannade vi på flera olika ställen; i en by för att äta frukost, i en liten mysig stad med blå & vita hus & ett museum, när vi kom in i nationalparken, för att äta lunch (mitt på vägen mitt i skogen) & för att se Perus knallröda nationalfågel Cock On The Rock. Det första området man kommer in i när man åker ner mot djungeln från de höga anderna kallas Cloud Forest (man kan verkligen förstå varför) och är hem för en massa speciella arter, bland annat nationalfågeln. Vi stannade även flera gånger för att traska längs den skumpiga grusvägen och titta på fåglar, apor, fjärilar mm. 

När vi lämnat Cloud Forest och kommit ner på plan mark började solen gå ner. När det blivit mörkt körde vi genom en liten stad och precis utanför den var lodgen vi skulle spendera första natten i. Efter en helt fantastisk middag förberedd av vår kock Louisa (det skulle bli många fantastiska måltider) gick vi & la oss och sov verkligen SÅ gott trots alla ljud utanför. 

Nästa morgon lämnade vi lodgen tidigt för att ta oss ännu längre in i djungeln till vår nästa lodge. På vägen dit stannade vi på ett räddningscenter för djungeldjur som av olika anledningar inte klarar sig i skogen. Det var något av det bästa på hela resan. Vi fick mysa med sengångare, en apa hoppade runt på folk som ingenting, vildgrisar och ???? Traskade omkring fritt och papegojor kraxade från träden.

Vår guide berättade även lite om kokaplantan som är laglig att odla i den delen av peru, men bara en viss mängd. Han bjöd oss även på de torkade kokabladen alla lokalinvånare tuggar på pga höjden, men innan någon hann reagera hade apan försett sig med samtliga och tryckte in dem i munnen. Den apan var överallt, drog en i håret och försökte ta sig in innanför kläderna. Det var kul tills han bet en av Amerikanerna i örat. Eller. Det var också rätt kul faktiskt.

Efter besöket på räddningscentret och några fågelskådarpromenader kom vi fram till floden och vår motordrivna kanot. Med den åkte vi 20 min nedströms och påvägen såg guiden (men ingen annan haha...) en puma vila på flodstranden. 

Lodgen låg uppe på en bergsbrant ca tio minuter promenad från där vi lämnade kanoten. Vägen dit var lerig och precis som sååå många gånger de kommande dagarna var vi väldigt tacksamma över de gummistövlar vi fått låna (även om de var i olika storlek och inte ens rätt sådan). Lodgen låg helt underbart placerad med utsikt över floden och helt omringad av regnskog. Kändes som en liten sommarstuga.

Något lyxhotell var det då inte, med elektricitet bara 3h/dag & väggar som inte gick helt upp till taket med bara lite nät som höll kryp och djur ute. Vilket de inte helt gjorde så vi fick sova under myggnät. Hittade även en kackerlacka i min säng sista natten. Men den försvann. Vet inte om det gjorde saken bättre eller sämre.

Vi gjorde många utflykter med utgångspunkt från lodgen, en tidigt på morgonen, en annan i mörkret sent på kvällen, en till ett träsk och en till en liten sjö. Den andra dagen klättrade vi upp för berget bakom lodgen och bråkade med apor. Under vår vistelse såg vi flera apor, mängder av fåglar, alligator, ormar, småkryp (som inte alltid var särskillt små), giftiga grodor, enorma spindlar, fladdermöss och så de gigantiska Bullet Ants, myror vars bett enligt guiden får dig att ligga och gråta av smärta i minst 24 timmar (han talade av egen erfarenhet). Var glad att det var en kackerlacka och inte en sån jag hittade i min säng. 

Det bästa med turen var nog ändå maten. Det var det bästa vi ätit sen asadon i Argentina. Hemlagad typisk peruansk mat i stora portioner. Och frukosten sen, efter att ha levt på vitt bröd och sylt i några veckor var yoghurt, hemmagjord granola, fruktsallad, omelett​ och pannkakor rena himmelriket. 

Sen var det såklart vår superduktiga guide Herman vars ögon inte var mänskliga. Han kunde se vilken fågel, orm, apa somhelst hur bra kamouflerad den än var. Helt otroligt. Och när han fick prata om de naturliga droger man kan hitta i djungeln och som man ofta använder i andliga ceremonier ute i indianstammarna blev han mycket uppiggad. Han visste ALLT om det. Väldigt spännande lyssning. Men om man varit sugen på att prova blev man rätt avskräckt.

Den fjärde dagen, runt 7-8 på kvällen kom vi tillbaka till cusco och vårt hostel. Några av de vi träffat där tidigare var fortfarande kvar så vi hängde med dem. Jag följde till och med med ut vilket, insåg jag, var väldigt ambitiös då jag egentligen var helt jäkla slut. Hade kul ändå och att släppa loss till reggeatonlåtar är aldrig för jobbigt. 

Kvällen därpå hoppade vi på bussen mot Bolivia och sa hejdå till en av de bästa städerna på resan! 


Men det kommer ett eget inlägg om det...
Hej sålänge!!

//E

Livet | |
Upp