GALÁPAGOS

Hej på er!

Jag & min bror har snart avklarat den första destinationen på vår "riktiga" resa efter att vi tog avsked av familjen i Buenos Aires för drygt en vecka sedan. Det har varit några helt otroliga dagar, ingenting som går att jämföra med någonting jag tidigare sett.

Galápagos, den vulkaniska ö-samlingen i Stilla Havet utanför Ecuadors kust där Darwins evolutionsteori föddes, är verkligen något alldeles extra. Och extra dyrt. Vi har gjort av med nästan 1/3 av hela resebudjeten på bara de här dagarna. GalaPAGAMOS, som en man så fyndigt kallade det (pagamos betyder "vi betalar"). Men vi är båda eniga om att det varit värt varenda öre.

Precis som spenderandet har också schemat varit intensivt. Vi kom fram till den lilla (men största) staden Puerto Ayora på eftermiddagen efter drygt 20h resande. Ingen av oss hade sovit på hela natten så när vi installerat oss på hostelet efter en lunch i hamnen rörde vi inte oss ur fläcken förrän det var dags för middag. Hittade restauranggatan som praktiskt taget var en enda restaurang då den på kvällarna fylls av bord och stolar och servitriser som försöker locka folk till sina hak med menyer fyllda av nyfångad fisk, grillade räkor, hummer m.m. Vi delade på en enorm fisk och det var något av det godaste vi ätit sen vi lämnade Sverige. I lördags gick vi tillbaka och åt nyfångad hummer (var lika billigt som fisken). Dessutom är Juice en stor grej här så varje dag har vi druckit färskpressad juice.

Dagen efter ankomsten tog vi oss till Tortuga Bay, en kritvit strand ca 40min promenad från staden. Där fick vi vårt första djurmöte då enorma iguanaödlor traskade omkring på den vita sanden. Pelikaner fiskade precis vid strandkanten och vi fick till och med bada med hajar som höll till i en liten vik. På eftermiddagen åkte vi till ett uppfödarcenter för jättesköldpaddor och det var också SÅ COOLT. Turen avslutades med att krypa genom en lavatunnel vilket också var något speciellt... och smutsig..

Tidigt dagen därpå lyckades vi ta en båt till ön Isabella två timmar bort. Där letade vi upp nånstans att bo, snorklade lite och chillade med sjölejonen på stranden. Nästa dag tidigt drog vi ut på snorklingstur till los túneles där vi fick simma ikapp med 1,5m stora havssköldpaddor. En helt fantastisk dag för mitt djurälskande hjärta, vi såg;
Delfiner
Enorma rockor
Sjölejon
Havssköldpaddor
Hajar
Sjöhästar
Fiskar i alla dess slag
Blue foot boobies (en fågel)
Pingvin (på långt håll)

Det visade sig dessutom att jag har en dold talang för att lokalisera sjöhästar, vem hade kunnat tro det? Guiden hittade en liten & jag hittade TVÅ stora, något att skriva i sitt CV kanske?

Nästa morgon åkte vi tillbaka till ön vi börjat på, santa cruz. När vi hittat hostelet (vilket inte var så enkelt då ingen taxichaffis visste vart det låg PLUS att de inte kan läsa kartor ELLER vet vad gatorna heter??? Alexander fick agera kartläsare tillslut för att ens komma fram..) drog vi till las grietas, en bergsspricka med glasklart vatten där vi badade. Efter lite klättrande på de vassa lavastenarna kom vi dessutom fram till en "pool" vi hade helt för oss själva, nästan lite läskigt... 

När vi kom tillbaka till hostelet snackade vi lite med ägaren, det visade sig att han var dykinstruktör och tyckte ABSOLUT vi skulle följa med och dyka. Vilket vi gjorde dagen därpå. Dock med hans kompis. Vi var de enda på båten utan certifikat & fick därför spendera delar av tiden snorklandes då de dök ner djupare än vi fick. Men vilken jäkla upplevelse??? Jag tror bestämt ett av mina mål för framtiden är att ta dykarcertifikat. Det gav definitivt mersmak! 

Nästa dag steg vi upp i gryningen igen & åkte hit, till ön San Cristóbal, där vi hittade ett litet hostel precis vid havet. Om det funnits mycket sjölejon på de andra öarna så KRYLLAR det av dem här. De är överallt och väckte till och med mig imorse när de vrålar från hamnen. Jag har hela veckan längtat efter att få simma med dem eftersom alla överallt säger att man kan göra det här, men jag har bara sett dem simma förbi. Denhär längtan dämpades dock något efter en incident igår; Vi traskade längs havet och hamnade av ren tillfällighet (vi såg en stig och följde den) vid en klippig vik där man kunde bada och snorkla. Där fanns mycket sjölejon & eftersom vi redan hyrt snorkel (för att snorkla med sköldpaddor vid en annan strand på förmiddagen) hoppade jag i. Alexander stod å väntade med väskor och kläder på klipporna där det även fanns en liten trätrappa upp. Vid ett tillfälle lyfte jag blicken ovan vattenytan och såg Alexander, med PANIK i ögonen, skutta undan ett riktigt förbannat skölejon som VAKTADE TRAPPAN, min enda väg upp då vågorna var höga och klipporna vassa och hala... Efter lite bergsklättring och ett sårat smalben (lavasten är verkligen SKITVASST) lyckades jag dock ta mig upp med hjälp av en ecuadorian. Alexander var inte alls till någon nytta då han stod å sket på sig högt uppe bland klipporna. Hela händelsen var dock en upplevelse det med, men storebror håller numer sig på tryggt avstånd från sjölejonen. 

Idag åkte vi på ännu en snorkeltur vid en klippa, Kickers Rock, ute i havet med hopp om att få se hammarhajar. Sådan tur hade vi dock inte men fick se många andra hajar och stingrockor, sköldpaddor och till och med en stor bläckfisk. Fick äntligen simma med ett sjölejon med även om det bara var för en kort stund, och även om jag kanske inte simmade så nära som jag hade gjort för några dagar sedan...

Imorgon tar vi båten tillbaka till ön Santa Cruz för att sedan ta flyget vidare till Ecuadors huvudstad Quito! Egentligen känns all min text om Galápagos överflödig. Man behöver se det för att förstå... den svarta lavastenen mot kritvit sand, alla ödlor, sköldpaddor och sjölejon, all god fisk och taxibåtarna som guppar i hamnarna. Det kommer bli svårt för kommande destinationer att slå dethär, det är något som är säkert.

Ha det amazing!

/E

Spanar in i hajgrottan
Naturfotograf
Livet | |
Upp